tirsdag 23. august 2016

Nytt skoleår, og uante muligheter!Nå er de fleste av oss godt i gang med nytt skoleår! Og fremfor oss ligger uante muligheter! Det gjelder bare å gripe tak i dem, og bruke dem!
I sommer så kom Pokemon Go til Norge. Og det ble fort en stor hit! Både for barn og voksne. Jeg har selv prøvd det, og det er gøy! Men det er ikke bare gøy, det er også genialt for å få folk ut og gå! Bla kunne vi lese om en autistisk gutt som ikke hadde vært ute på flere år, men som hadde begynt å spille Pokemon, og var ute og gikk hver dag! Mange synes dette er et tåpelig spill, og det er vel ganske meningsløst, men det får folk ut. Når noe nytt har kommet før, har det ofte blitt lagt ned forbud i skolene. Så da jeg så forsiden i Trønder- Avisa 15. August, så ble jeg glad! Der var det en skole som skulle bruke dette i undervisningen. Nå ser folk mulighetene istede for begrensningene! For det trenger ikke være en lærebok som ligger til grunn i alt vi gjør, vi kan utnytte alt rundt oss også! Og på elevenes premisser! Læring som er på elevenes premisser, der de kan utforske og finne ut av ting sammen, det er også god læring! Så i stede for å forby, ta det i bruk, se muligheter og bruk det!
Torgeir Waterhouse har også hatt en god artikkel i ikt-norge.no om mobilbruk i skolen. https://www.ikt-norge.no/kommentar/med-skolestart-kommer-rop-om-forbud-mobilforbud/
Verden går fremover, og det må også skolene. Vi som jobber i skolen skal utruste elevene til å bli selvstendige mennesker som kan å bruke kunnskapen på en god måte. Vi skal utdanne dem til yrker som ikke finnes i dag. Da må vi ta i bruk teknologien som er i dag, ikke den som var i går. Utviklingen går faktisk så fort, at vi klarer nesten ikke å henge med. Vi kan ikke lukke øynene å tro at det går over. For det gjør det ikke. Det går fremover. Og for at elevene skal være rustet for denne fremgangen, må vi lære dem å bruke teknologien som er i dag, vi må lære dem at det hele tiden skjer en utvikling, og at vi hele tiden er i læring! Også som voksen. Det er det som gjør det så spennende. Det stopper ikke. Det skjer noe hele tiden, og vi må henge med!
Vi som lærere må også akseptere at elevene noen ganger kan noe vi ikke kan innefor den digitale hverdagen. Og det er bare positivt at de kan lære oss også noe innimellom. Å spille på det elevene er gode på, gjør at elevene oppnår en mestringsfølelse som øker læringslysten.
Klart er det utfordringer vi møter i en digital hverdag også. Men det er utfordringer vi må være forberedt på, slik som andre utfordringer, også må vi ta dem når de kommer. Det gjelder å lære riktig bruk slik at de blir gode brukere av den teknologiske hverdagen som ligger forran oss!
Vi skal ikke glemme hverken bok eller håndskrift, for det er viktig det også! Så jeg sier ja takk begge deler!
Ønsker alle lykke til med skolestart og et godt digitalt skoleår 2016/2017. Hvem vet hva året bringer av nyvinninger ;-)

2 kommentarer: